Fázisjavítás elmélete

Fázisjavítás elmélete

arrow_downward

A fázisjavítás fontossága

Minden villamos fogyasztó számára fontos dolog a saját hálózatán jelentkező veszteségek minimalizálása. A villamos hálózat vizsgálatát korszerű, az MSZ EN 50160 szabvány előírásainak megfelelő hálózatanalizátorokkal végezzük el, a kapott mérési adatokból az új fázisjavító berendezés telepítéséhez szükséges adatokon túlmenően szinte minden villamos paraméter vizsgálható. A kapott információk alapján ahol szükséges, ott torlófojtós fázisjavítás, vagy aktív harmonikus szűrő (AHF) telepítését javasoljuk a felharmonikusok okozta zavarok és meghibásodások megelőzésére.

Cégünk saját fejlesztésű, automatikus fázisjavító berendezés családja, a HEKA típusjelű fázisjavító berendezések optimális megoldást biztosítanak bármilyen nagyságú fogyasztó számára. Ezek a fázisjavító berendezések több évtizedes tapasztalat alapján, kizárólag korszerű és megbízható alkatrészekből vannak összeállítva, ennek eredménye a minden fázisjavító típusra kiterjedő egy, vagy több éves, teljes körű garancia. A gyártás során Megrendelőink igényeit maximálisan figyelembe tudjuk venni, pl.: új elosztók mellé az azzal megegyező szekrénytípus alkalmazása, vagy szinte tetszőleges méret- és fokozatszám kiválasztás. A fázisjavító berendezések legfontosabb alkatrészét, az automatikát több évtizednyi tapasztalat alapján választjuk ki, megbízhatóságuk páratlan. A fogyasztói berendezések fejlődésével átalakultak a villamos hálózatok terhelési viszonyai, főleg a félvezetők általános alkalmazásával, az azok által nyújtott lehetőségek miatt. Jellemzően a hálózatokra kerülő berendezések működésükhöz „minőségi” villamos energia ellátást igényelnek, miközben ők is egyre nagyobb mértékben szennyezik azt… Ezáltal növekedtek az áramot vezető hálózatok veszteségei, az ezek csökkentésére irányuló törekvések fontossága még inkább előtérbe került.

Az említett problémák „orvosolására” elérhetők olyan műszaki lehetőségek, melyek alkalmazása gazdaságilag is indokolt lehet. A vételezett meddőenergia és a fizetendő felár A rendszerhasználati díjakat és azon belül a meddőenergia árát GKM rendelet szabályozza, ami meghatározza az elosztó hálózatosok számára a meddőenergia vételezés (induktív), vagy visszatáplálás (kapacitív) után fizetendő  meddőenergia díjakat.

A díjmentes induktív meddő villamos energia a minden napszaki hatásos villamos energia százalékában, havi átlagban:

kisfeszültségen 25%, középfeszültségen 30%, és nagyfeszültségen 40%.

A kapacitív meddő villamos energiánál nincs százalékos díjmentes sáv, a túlkompenzálás minden kvarh-ját meg kell fizetni ugyanazzal a meddőenergia díjjal, mint az induktív meddőenergiát.

A vételezett meddőenergia csökkentése, azaz a fázisjavítás fontossága

Az említett induktív meddőenergia után fizetendő díj, illetve egyéb nemkívánatos műszaki következmények elkerülése érdekében, a fogyasztóknak a meddőenergia igény fellépési helyének közelébe, úgynevezett „helyi kompenzálások” létesítését kell előtérbe helyezniük, melyek alkalmazásával biztosítani tudják a villamos energiát termelő- és elosztórendszer illetve a fogyasztói hálózatok üzembiztos és gazdaságos működését.

A fellépő meddőenergia igények megfelelő szabályozásának – napjaink közkedvelt kifejezésével a fázisjavítás kialakításának – több lehetséges eszköze van, de a műszakilag legegyszerűbb megoldási lehetőségeket a statikus meddőforrások, azaz a fázisjavító berendezés, vagy az egyedi kondenzátor alkalmazása biztosítja.

A kondenzátoros fázisjavítás a kedvező meddőgazdálkodási tulajdonságai miatt széles körben elterjed. Előnye többek között, hogy a szükséges kompenzációs összteljesítmény pontosan összeállítható segítségükkel, üzemük szinte veszteségmentes és karbantartásuk egyszerű.

Gyakorlatilag a meddőkompenzáló, azaz fázisjavító berendezés megnevezés alatt a fázisjavító kondenzátorokat vagy automatikus vezérlésű fázisjavító berendezéseket értjük. Ezeket valamennyi feszültségszinteken alkalmazzuk, de a leggyakoribb és a legmeghatározóbb a kisfeszültségre (0,4 kV) csatlakoztatott fázisjavító berendezés, amelyek szinte kizárólag fogyasztói oldalon vannak.

A fázisjavító berendezés típusa

A fázisjavító berendezés típusát a hálózati jellemzők határozzák meg, például a fogyasztói hálózat feszültségszintje, felharmonikus szennyezettsége, meddőenergia terheléseinek gyors változása, illetve azok lefolyása, stb. A fázisjavítás beépített kondenzátorteljesítményét pedig a hálózatra jellemző hatásos és induktív meddő teljesítménygörbék egyértelműen meghatározzák.

A hálózatok feszültségszintjétől függetlenül, többféle típusú/kivitelű fázisjavító berendezés különböztethető meg:

  • normál kivitelű fázisjavító berendezés (emelt feszültségszintű kondenzátorokkal)
  • torló-fojtós fázisjavító berendezés
  • szűrőköri fázisjavító berendezés
  • aktív harmonikus kompenzáló berendezés (AHF)

Az említett fázisjavító berendezés fokozatainak kapcsolása, történhet kondenzátor mágneskapcsolókkal vagy tirisztoros-kapcsolók segítségével. (A tirisztoros-kapcsolók alkalmazása a gyors meddőteljesítmény-változást kompenzáló berendezések esetében indokolt és szükséges.)

A kisfeszültségű fázisjavító berendezés típusának megválasztása

Általánosságban elmondható, hogy a KÖF/KIF transzformátorok szekunder oldali kivezetései között mérhető vonali feszültségek – a méretlen vezetékhálózat szabványnak megfelelő feszültségszintjének elérésének érdekében – általában mindig nagyobbak, mint a névleges hálózati feszültség. A kisfeszültségű háromfázisú villamos hálózatok névleges feszültsége esetén 400V-os vonali feszültségszintet értünk, ezért egy KIF főelosztóba szerelt fázisjavító berendezés 400V-os névleges feszültségszintű kondenzátora, szinte soha nem a névleges igénybevételnek van kitéve. Ezért, hogy a kondenzátorok élettartamát ne csökkentsük, fojtózatlan fázisjavító berendezés esetében a kondenzátorok névleges feszültségét (harmonikusok által nem, vagy kismértékben szennyezett hálózatok esetében) 415 V-ra, vagy nagyobbra választjuk.

Magas harmonikus tartalom esetén, vagy gyorsan, akár kétirányba változó meddőenergia szükséglet esetén lehet hatásos az aktív harmonikus szűrő (AHF) beépítése. Ezzel a berendezéssel egyidejűleg gyorsan kompenzálhatunk és felharmonikus szintet is csökkenthetjük, akár fázisonként eltérő meddőenergia szükséglet esetén is.

Meglévő fázisjavító berendezések korszerűsítése

Ha már van telepített fázisjavítás, de nem működik megfelelően, vagy a környezetvédelmi előírásoknak nem felel meg, esetleg bővítése, korszerűsítése válik szükségessé, minden esetben tudunk megoldást ajánlani. A szükséges munkálatokat az új fázisjavító berendezésekben is alkalmazott, már a jelenleg érvényes környezetvédelmi előírásoknak megfelelő alkatrészekkel végezzük, így a cserélt alkatrész megbízhatósága maximális, de a többi alkatrészt is átvizsgáljuk, biztosítva ezzel a hosszabb távú problémamentes fázisjavítás lehetőségét. Minden esetben előzetes felmérést alkalmazunk és fontossági sorrendbe állítva a javasolt munkálatokat, korrekt árajánlatot adunk a szükséges fázisjavítás kialakítására. A felmérés kiterjed a fogyasztó egészére, így a legoptimálisabb fázisjavító berendezést tudjuk ajánlani. Egy komplett felújítás után nagy üzembiztonságú, az új fázisjavító berendezéseket megközelítő színvonalú fázisjavítás kerül kialakításra Megrendelőinknél, amivel sok évre megoldódnak a meddőteljesítmény kompenzálási feladatai.

Az aktív felharmonikus szűrőink a hálózat felharmonikus tartalmának megszüntetése mellett a hirtelen fellépő meddőcsúcsok kezelésére is alkalmasak és tetszőlegesen telepíthetők normál és torlófojtós fázisjavítás  mellé is. A fentieken kívül, termékkínálatunkban szerepelnek a legmodernebb, gyors terhelés változási viszonyok között is alkalmazható, 10ms válaszidejű tirisztoros fázisjavító berendezések és a mérnökeink által egyedileg tervezett passzív felharmonikus szűrőberendezések is.

Lépjen kapcsolatba velünk!

Budapesten és Debrecenben is megtalál bennünket!


Székhely, központ, gyártóbázis
Budapest

place
Cím:
1222 Budapest, Gyár u. 14.
phone
Telefonszám:
+36-1/297-2020

Telephely, gyártóbázis
Debrecen

place
Cím:
4031 Debrecen, Fuvola u. 4.
phone
Telefonszám:
+36-52/524-740
Magyarország térképe
Budapest
Debrecen

Kérjen ajánlatot!

Sikerült felkeltenünk érdeklődését? Vegye fel velünk a kapcsolatot, munkatársaink rövid időn belül válaszolnak!

Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárul és elfogadja ezek használatát a böngésződben. További információt az adatkezelési tájékoztatónkban talál.

Elfogadom