Energia monitoring rendszer egy irodaházban - projekttanulmány

Energia monitoring rendszer egy irodaházban - projekttanulmány

arrow_downward

A probléma:

Banki épületeknél, egyéb irodaházaknál az utóbbi években egyre gyakoribbak a felharmonikusok, a villogás jelensége (flicker), feszültségcsúcsok és hasonló események következtében bekövetkező meghibásodások. A középfeszültségű oldalról érkező hálózati zavarok gyakran az épületek villamos hálózatában is komoly károkat okoznak.A belső villamos problémákat az épületben üzemelő nagyszámú számítógép kapcsolóüzemű tápegysége okozza. A széles körben elterjedt 5 vezetékes rendszerek esetében úgynevezett „kiegyenlítő” áram folyik a földelő vezetőben, mely a nem megfelelő földelésből ered. A kábeleken továbbterjedő kiegyenlítő áram az informatikai hálózatban meghibásodásokat eredményezhet.

A flicker kellemetlen közérzetet, fejfájást, fáradtságot okozhat az épületben dolgozóknál. Ezek a zavarok irodaházak esetében nem megengedhetőek, biztonságos információs rendszer nélkül az épület nem üzemelhet. A hálózati zavarok szintjének szabályozására több évvel ezelőtt Európai Uniós szabványok születtek. Az MSZ EN 50160 szabvány az energia szolgáltató által biztosított villamos energia minőségét határozza meg. Az EN61000-2-4 az épületen belüli villamos energia minőségi követelményeire vonatkozik.

A feladat:

A vizsgált projekt keretében egy nagy banki épület villamos betáplálási pontján kellett a hálózat minőségi paramétereket ellenőrizni az MSZ EN 50160 szabványnak megfelelően, az épületen belüli fogyasztóhelyeknél pedig az EN 61000-2-4 szabvány előírásait kell ellenőrizni. Ezen felül az információs hálózaton gyakran jelentkező meghibásodások okait kellett meghatározni. Az épület üzemeltetés dolgozóinak a mért adatokhoz folyamatos hozzáférést kellett biztosítani. Kommunikációs csatornának az épület saját informatikai hálózata állt rendelkezésre.

A megoldás:

A fő betáplálásba és az információs hálózatot ellátó valamennyi villamos alelosztóba, így a szerverhelyiség elosztójába is összesen 39 darab UMG 511 típusú hálózat analizátor került beépítésre. Az UMG 511 öt vezetékes rendszerbe lett bekötve, a 4. áramváltónak köszönhetően a védőföldelő vezeték kiegyenlítő árama is meghatározható. A nem megfelelő földelésből adódó potenciál különbségeket az N és a PE közzé beépített leválasztó mérőhíddal lehet mérni.Sikerült ezáltal a villamos rendszer földelési hibáit kijavítani. Az UMG 511 műszer 256 MB memóriája képes tárolni valamennyi mért hálózat minőségi és áram paramétert, míg a nagy mennyiségű adat kiolvasása a GridVis szoftverrel bármikor könnyedén megoldható a műszerek Ethernet TCP / IP kimenetén keresztül.Az informatikai hálózaton jelentkező gyakori adatvesztés okai könnyedén meghatározhatóak lettek a hálózatminőségi problémák feltárása révén. A felharmonikusokat termelő eszközöket sikerült felderíteni. Azokat az elektronikus szabályzó készülékeket és szerver tápegységeket, melyek eddig a jelentős hálózati zavarok miatt gyakran meghibásodtak, megfelelő nagyteljesítményű szűrőkkel sikerült megvédeni.A rendszer további előnye, hogy az áramszolgáltató által biztosított villamos energia minőségét is lehet monitorizálni az MSZ EN 50160 szabvány előírásainak megfelelően. Mindemellett az áramszolgáltatói elszámolási mérő hitelességét is ellenőrizni lehet.

Lépjen kapcsolatba velünk!

Budapesten és Debrecenben is megtalál bennünket!


Székhely, központ, gyártóbázis
Budapest

place
Cím:
1222 Budapest, Gyár u. 14.
phone
Telefonszám:
+36-1/297-2020

Telephely, gyártóbázis
Debrecen

place
Cím:
4031 Debrecen, Fuvola u. 4.
phone
Telefonszám:
+36-52/524-740
Magyarország térképe
Budapest
Debrecen

Kérjen ajánlatot!

Sikerült felkeltenünk érdeklődését? Vegye fel velünk a kapcsolatot, munkatársaink rövid időn belül válaszolnak!

Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárul és elfogadja ezek használatát a böngésződben. További információt az adatkezelési tájékoztatónkban talál.

Elfogadom